Υποθέσεις Βέροια & Ατρόμητος: Κρίθηκαν από την Αθλητική Δικαιοσύνη

Υποθέσεις Βέροια & Ατρόμητος: Κρίθηκαν από την Αθλητική Δικαιοσύνη

«Το10.gr» καταγράφει τι απεφάνθη η Αθλητική Δικαιοσύνη για τα παιχνίδια Ολυμπιακός - Βέροια και Ολυμπιακός - Ατρόμητος και εξηγεί γιατί είναι «κλεισμένες» υποθέσεις

Δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος βαθιές γνώσης νομικής για να γνωρίζει πως είναι αδύνατον να γίνει δίκη για υπόθεση που έχει τελεσιδικήσει ή έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Και αυτό ακριβώς έχει συμβεί με τις υποθέσεις των αγώνων Ολυμπιακός-Βέροια 3-0 και Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-1, που κάποιοι ανακίνησαν σε βάρος των φιλοξενουμένων, με σκοπό να υποβιβαστούν Βέροια και Ατρόμητος, φιλοδοξώντας μετά να πάρει σειρά ο Ολυμπιακός…

Για να ανοίξει ξανά μια υπόθεση πρέπει να υπάρξουν νέα στοιχεία. Τα οποία δεν υπάρχουν, αφού πέραν της δικογραφίας, που οι δικαστικοί λειτουργοί της αθλητικής δικαιοσύνης είχαν παραλάβει, ουδέν νεότερο προέκυψε. Η υπόθεση του αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια εκδικάστηκε σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, όπου σημειώθηκε κατάρρευση των κατηγοριών. Επίσης η υπόθεση του αγώνα Ολυμπιακός-Ατρόμητος δεν έφτασε ποτέ στις αίθουσες των αθλητικών δικαστηρίων, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρξαν στοιχεία, ενώ οι και ισχυρισμοί του μοναδικού καταγγέλλοντα (Φύσσας) κρίθηκαν ανεπαρκείς και αβάσιμοι!

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ:

8 Μαΐου 2015: Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Πετρόπουλος ζήτησε και πήρε στα χέρια του τη δικογραφία της τελευταίας υπόθεσης του ελληνικού ποδοσφαίρου από τον ειδικό εφέτη ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη

18 Μαΐου 2015: «Οι αμφιβολίες αυτές όχι μόνον δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό εδραίας και ακλόνητης δικανικής πεποίθησης περί της βασιμότητας των υπό έλεγχο πειθαρχικών κατηγοριών, αλλά, κατά την κρίση της Επιτροπής, κλονίζουν και αναιρούν ακόμη και την δυνατότητα κατάφασης επαρκών ενδείξεων (comfortable satisfaction)», αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Οργάνου της Superleague για τον αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια 3-0, που διεξήχθη στις 6 Ιανουαρίου 2013. Ετσι απάλλαξε τη Βέροια που αντιμετώπιζε τον κίνδυνο του υποβιβασμού, όπως επίσης και τον τότε πρόεδρό της Γιώργο Αρβανιτίδη και τον γενικό αρχηγό Γιώργο Λαναρή.

Τρίτη 25 Μαϊου 2015: Ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας (τότε) Παναγιώτης Καρράς άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015: Η επιτροπή εφέσεων αποφάσισε να ξεκινήσει από την αρχή την υπόθεση, γεγονός πρωτοφανές, καλώντας εκ νέου όλους τους μάρτυρες στις 29 του ίδιου μήνα.

Θα ήταν παράλειψή μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η υπόθεση έγινε «φύλλο και φτερό» από την αθλητική δικαιοσύνη ότι κλήθηκαν να καταθέσουν συνολικά 17 άτομα και είναι οι: 1) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ, 2) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΕΑΣ, 3) ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΦΕΣ, 4) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ, 5) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, 6) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ, 7) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ, 8) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, 9) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, 10) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΟΣ,11) ΗΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, 12) ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΙΦΛΙΔΗΣ, 13) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΖΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ,14) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΤΣΑΣ, 15) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΑΘΑΡΟΥΔΗΣ,16) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΝΑΡΗΣ και 17) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ. Όμως, δεν κλήθηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης που έκανε πρώτος την καταγγελία στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη!

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015: Ξεκίνησε η Εφέσεων. Η πιο σοβαρή ήταν η κατάθεση του Νίκου Γεωργέα, ο οποίος τότε είχε επιστρέψει στην ΑΕΚ, αλλά και πάλι έπεσε στο κενό, επειδή σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων:

1) Δεν απάντησε «με σαφήνεια στις σχετικώς τεθείσες σε αυτόν ερωτήσεις».

2) «Αρνήθηκε να κατονομάσει τους παίκτες του Ολυμπιακού με τους οποίους φέρεται ότι είχε συνομιλήσει για το θέμα της αλλοίωσης του αποτελέσματος».

3) «Διατείνεται ο ίδιος ότι μετά την ολοκλήρωση του αγώνα επικοινώνησαν μαζί του άτομα του φιλικού του περιβάλλοντος τα οποία αγωνιούσαν για τον τυχόν επελθόντα τραυματισμό του και ότι αυτός τους απήντησε ρητώς πως δεν είχε υποστεί οιαδήποτε σωματική βλάβη, αλλά ότι αντικαταστάθηκε διότι ο προκείμενος αγώνας ήταν στημένος. Ωστόσο και πάλι δεν κατονομάζει ρητώς τα άτομα αυτά».

4) «Δεν αποχώρησε από τη Βέροια μολονότι οι αξιωματούχοι και οι παίκτες της είχαν επιδείξει την ανωτέρω επίμεμπτη συμπεριφορά».

5) «Απορίας άξιο τυγχάνει το γεγονός πως ο εν λόγω μάρτυρας μετά από δύο και πλέον έτη σιωπής αποφάσισε να ανασύρει από τη μνήμη του και να καταθέσει λεπτομέρειες ως προς το επίδικο συμβάν».

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015: Η Επιτροπή Εφέσεων απάλλαξε τελεσίδικα τη Βέροια και τους Αρβανιτίδη, Λαναρή. Στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης, με τον Ολυμπιακό να μην έχει κληθεί σε απολογία επειδή δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του από τη δικογραφία και την έρευνα της τακτικής δικαιοσύνης που είχε παραλάβει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, ακούστηκαν διάφορες καταγγελίες.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015: Η πιο σοβαρή καταγγελία προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο πρώην πρόεδρος της Βέροιας, Γιώργος Αρβανιτίδης, μετά την αθώωσή του: «Πιστεύω ότι στήσανε θέατρο του παραλόγου. Ο κ. Μελισσανίδης ήταν υποκινητής των καταθέσεων των Καλαϊτζίδη, Γεωργέα και Καλογέρη. Ο κ. Μελισσανίδης ισχυρίζεται στην κατάθεσή του ότι του είπε ο κ. Καλαϊτζίδης αυτό κι αυτό κι αυτό. Ο κ. Καλαϊτζίδης λέει άλλα πράγματα στην κατάθεσή του. Δεν μπορεί να χτυπιέται η Βέροια, επειδή βρέθηκε ο κ. Καλαϊτζίδης και συνεννοήθηκαν για να βγάλουν αυτό το στημένο πράγμα, αυτό το θέατρο». Λίγες μέρες νωρίτερα (29/6/15) ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ είχε καταγγείλει τα εξής: «Ο Καλαϊτζίδης στην Θεσσαλονίκη λέει ότι είναι δυνατός, ότι είναι μαζί με τον Μελισσανίδη και είναι φίλοι».

ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ

Στη δικογραφία της δικαστικής υπόθεσης του ποδοσφαίρου υπήρχε και το ματς Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-1, που διεξήχθη στις 4 Φεβρουαρίου 2015. Πώς προέκυψε αυτό; Ο τότε διευθυντής ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, Τάκης Φύσσας είχε καταθέσει στον κ. Ανδρεάδη πως ο πρώην τεχνικός του Ατρόμητου, Ρικάρντο Σα Πίντο του εκμυστηρεύτηκε πως δέχθηκε παρεμβάσεις από τη διοίκηση της ομάδας του Περιστερίου αναφορικά με την 11άδα, που θα χρησιμοποιούσε στο παιχνίδι.

Αμέσως μετά τους ισχυρισμούς Φύσσα ο πρόεδρος του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός είχε ανακοινώσει ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του. «Τα ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στον Ειδικό Ανακριτή κατέρριψαν τους ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς του γνωστού πλέον σε όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, ψευδομάρτυρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα του Περιστερίου, αφού δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος στον Σπανό και στον γενικό αρχηγό Γιάννη Αγγελόπουλο.

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος τεχνικός είχε καταθέσει στον ανακριτή έγγραφη δήλωση, όπου τόνιζε: «Ο κ. Φύσσας συνεχίζει να ψεύδεται και να εμπλέκει πρόσωπα (Φερνάντο Σάντος, Ρικάρντο Σάντος) με τα οποία εγώ ποτέ δεν είχα καμία συζήτηση για ένα εξωπραγματικό θέμα». Όλα αυτά ξεκίνησαν στις 20 Απριλίου 2015 και τελείωσαν στις 5 Μαϊου 2015.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ