Με αυτόν που τους έκλεβε

Με αυτόν που τους έκλεβε

Ποιός έκλεβε για είκοσι χρόνια τον ιδρώτα των Αεκτζήδων; Ο Θωμάς ο σημερινός κολλητός του Τίγρη. Ο Βασίλης Δεκάρικος αποκρυπτογραφεί την ομιλία-Μελισσανίδη στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ.

Ενδιαφέρουσα η παρότρυνση του Δημήτρη Μελισσανίδη στους παίκτες της ΑΕΚ πριν τη μεγάλη νίκη με τον Ολυμπιακό: «παίξτε για τη φανέλα, αυτοί είκοσι χρόνια σας κλέβουν τον ιδρώτα». Πολλά μπορεί να πει κανείς γι αυτή την τοποθέτηση.

Το προφανές είναι ότι αυτοί οι παίκτες δεν ήταν στην ΑΕΚ τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο Μελισσανίδης όμως ήταν, εντός εκτός κι επί τα αυτά. Τη χρονιά που η ΑΕΚ κέρδισε τη Μίλαν, ο ίδιος είχε να δηλώσει (μετά από μια ήττα από τον Παναθηναϊκό): «Η ΑΕΚ θέλει ενίσχυση γιατί δείχνει ορφανή. Δε θέλω να σχολιάσω τα υπέρ μου συνθήματα. Η ΑΕΚ δεν έπαιξε καλά και δίκαια έχασε». Δήλωση του Δημήτρη Μελισσανίδη που να καταγγέλλει τη χούντα του Ολυμπιακού μετά την απώλεια του πρωταθλήματος Βάλνερ, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί. Δήλωση του Μελισσανίδη, κατά του Κόκκαλη, ότι έκλεψε πρωταθλήματα από την ΑΕΚ δεν υπάρχει. Αυτά τα είκοσι χρόνια που κλέβανε την ΑΕΚ ο περιβόητος Τίγρης δεν υπήρχε πουθενά. Διάβαζε σαν τον Χριστόδουλο.

Κι να υποθέσουμε όμως ότι ο Ολυμπιακός έκλεβε τον ιδρώτα των παικτών της ΑΕΚ είκοσι χρόνια, με ποιον το έκανε αυτό τα μισά (τουλάχιστον) απ’ αυτά; Μήπως με το Θωμά Μητρόπουλο, ο οποίος είναι πια στη δική μας ομάδα; Πώς να φανατιστείς εναντίον του συνεργάτη σου; Που να περίμεναν οι ΑΕΚτζήδες ότι θα έβλεπαν φωτογραφίες του Μελισσανίδη με το Θωμά. Μήπως ο Ολυμπιακός έκλεβε τον ιδρώτα με τον Γκαγκάτση στην ΕΠΟ, που ο Μελισσανίδης επανέφερε στη Σούπερ Λιγκ; Μήπως τον έκλεβε με προπονητή (δύο φορές) τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς; Τον αδερφό του Τίγρη;

Κυρίως όμως, τον ιδρώτα αυτών των παικτών που είναι στην ΑΕΚ σήμερα, δεν τον έκλεψε κανένας Ολυμπιακός. Ουδείς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η ΑΕΚ άξιζε το πρωτάθλημα πέρσι (14 βαθμοί διαφορά, πίσω από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό) ή πρόπερσι (31 βαθμοί διαφορά). Πρόπερσι η ΑΕΚ πήρε το κύπελλο, πέρσι τους το έκλεψε ο«παλιοαλήτης και στημένος» (σύμφωνα με το Δημήτρη Μελισσανίδη πάντα) Καλφόγλου. Αν κάποιος έκλεψε τον ιδρώτα αυτών των παικτών της ΑΕΚ, δεν είναι ο Ολυμπιακός. Είναι ο Καλφόγλου, κι αυτός που έβαλε τον Καλφόγλου, το όνομα του οποίου ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν κατάφερε να ξεστομίσει.

Κι έπεσε τελικά η Χούντα. Η ΑΕΚ τι κέρδισε; Έπεσε η Χούντα και η ΑΕΚ του Τίγρη έχασε. Έχασε πέρυσι το Κύπελλο με γκολ τρια μέτρα οφ-σαιντ. Έριξε ο Μελισσανίδης τη Χούντα και οι βοηθοί κάνουν αέρα με τα σημαιάκια στον Ιβάν. Αν κάποιος κλέβει φέτος τον ιδρώτα αυτών των παικτών, δεν είναι ο Ολυμπιακός. Είναι ο επόπτης την Κυριακή στα Γιάννενα, ο Παπαπέτρου στο ΠΑΟΚ Ατρόμητος, ο επόπτης στο Πλατανιάς-ΠΑΟΚ, ο Θάνος με το πέναλτι στο Αγρίνιο. Κι αυτός που τους βάζει.

Χαράς Ευαγγέλια, ότι έπεσε η χούντα. Το είχε πει ο Δημήτρης Μελισσανίδης: «Να ξέρετε πως δεν υπάρχει Χούντα που δεν έχει πέσει. Όλες κάποτε πέφτουν. Έτσι θα πέσει και αυτή». Τον Δημήτρη Μελισσανίδη μόνο ρομαντικό δεν μπορείς να τον πεις. Όντως, οι χούντες πέφτουν, μαθηματικά. Το ερώτημα είναι τι έρχεται μετά. Κάποιες φορές έρχεται η δημοκρατία. Συνήθως όμως έρχεται μια άλλη χούντα, οι δικτάτορες απλά εναλλάσσονται και σχεδόν πάντα ο καινούργιος είναι πιο στυγνός από τον παλιό—αλλιώς πώς θα τον ανέτρεπε. Για το αν ο Καλφόγλου είναι «δημοκρατία» δε μας διαφώτισε ο κ. Μελισσανίδης.

Δουλειά της ΑΕΚ του Δημήτρη Μελισσανίδη δεν είναι να κερδίζει κύπελλα. Κύπελλο, ως γνωστόν, έχει κερδίσει και ο Σταύρος Αδαμίδης. Δουλειά του Δημήτρη Μελισσανίδη δεν είναι ούτε να κερδίζει τον Ολυμπιακό, είτε εκτός έδρας, είτε εντός. Εκτός έδρας η ΑΕΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό δύο φορές σερί το 2003 και το 2004, χωρίς να έχει μαντήλι να κλάψει και με πρόεδρο το Γιάννη Γρανίτσα. Και μάλιστα τον Ολυμπιακό του παντοδύναμου τότε Σωκράτη Κόκκαλη, του Τζιοβάννι, του Καρεμπέ, του Γεωργάτου. Εντός έδρας, η ΑΕΚ του Ντέμη Νικολαΐδη έριξε τέσσερα στον Ολυμπιακό, με Ριβάλντο, Δέλλα, Ζήκο, Παπασταθόπουλο, Λυμπερόπουλο και Μπλάνκο στη σύνθεσή της, παίζοντας ποδόσφαιρο κυριαρχίας και με 40.000 κόσμο στην εξέδρα. Φέτος τον Ολυμπιακό τον κέρδισε στο Καραισκάκη ο Ατρόμητος. Τον κέρδισε ο ανύπαρκτος Παναθηναϊκός. Τον Ολυμπιακό του Κόκκαλη τον έχει βγάλει έξω από το Κύπελλο, ο Κούγιας με τον ΠΑΣ Γιάννενα.

Δουλειά του Δημήτρη Μελισσανίδη δεν είναι ούτε να κάνει μεταγραφές αεροδρομίου, κι άδικα τον κατηγορούν για καβούρια οι Αεκτζήδες. Όταν ο Μάκης ο Ψωμιάδης έφερνε τον Γκαμάρα, δεν είναι εύκολο να τον ανταγωνιστείς σήμερα, φέρνοντας τον Μπουονανότε. Δουλειά του Δημήτρη Μελισσανίδη δεν είναι ούτε να κάνει πορείες στην Ευρώπη και να φέρνει ισοπαλίες με τη Μίλαν: τη Μίλαν του Μαλντίνι, του Ντίντα, του Κοστακούρτα του Πίρλο, του Ζέεντορφ, του Κακά και του Ιντζάγκι, που κατάκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη τη χρονιά, την κέρδισε η ΑΕΚ το 2007 με σολντ άουτ στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Δουλειά του Δημήτρη Μελισσανίδη δεν είναι ούτε να κόβει διαρκείας και να κάνει σολντ άουτ. Τα 25.500 διαρκείας που έκοψε ο Ντέμης δε θα τα φτάσει ποτέ. Δουλειά του Δημήτρη Μελισσανίδη δεν είναι ούτε να νταραβερίζεται με την ΕΠΟ, ούτε καν να έχει την καλύτερη ομάδα. Η ΑΕΚ του Ντέμη Νικολαΐδη το 2007 κατέβηκε στο πρωτάθλημα χωρίς φορολογική ενημερότητα (άρα νταραβεριζόμενη με την ΕΠΟ του Βασίλη Γκαγκάτση), κατακτώντας περισσότερους πόντους μέσα στο γήπεδο από τις άλλες ομάδες.

Οι δουλειές του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι δύο: να πάρει το πρωτάθλημα, έστω και στα χαρτιά, ακόμη με λιγότερους πόντους από τον πρώτο. Και να χτίσει το γήπεδο στα «Άγια Χώματα». Για την επίτευξη αυτών των δύο στόχων δεν γκρίνιαξαν η Αεκτζήδες με τον υποβιβασμό και τη Γ΄ Εθνική. Γι αυτό και δεν είπαν κουβέντα, ακόμη κι όταν είδαν μπροστάρη στον αγώνα για την εξυγίανση το Θωμά Μητρόπουλο, αυτόν που τους έστελνε τους Δημητρόπουλους και τους Ποντίκηδες. Γι αυτό όμως δεν πάνε και στο γήπεδο: φέρε πρώτα αυτά που υποσχέθηκες, σου λένε, κι εδώ είμαστε εμείς.

Θες να πάρεις πρωτάθλημα με το Γιακουμάκη; Με το Γιακουμάκη. Με το μισό μπάτζετ από ΠΑΟΚ-Ολυμπιακό; Και με ακόμη μικρότερο, αν γίνεται. Με μισό βαθμό διαφορά. Με πέναλτι που θα σφυριχτεί στη σέντρα. Με γκολ με τα χέρι, ή οφσάιντ είκοσι μέτρα. Στην ανάγκη, πρωτάθλημα και στα χαρτιά ακόμη, σαν του Βάλνερ, ή κατουρημένο, σαν κι αυτό που κέρδισε η Λάρισα του Τσίγκοφ (και που ήθελαν να πάρουν οι Αεκτζήδες στα χαρτιά).

Θες να χτίσεις γήπεδο με μηδέν λεφτά στο ταμείο, με την Ερμώνασσα και τη Βαγενάς Τεχνική, που δεν είναι καν σαφές αν είναι ανώνυμη εταιρεία, που δεν έχει δει κανείς ποτέ ισολογισμό της κι υπάρχουν μόνο το σάιτ της και τα δημοσιεύματα για το γήπεδο της ΑΕΚ; Μωρέ και με το Μήτσο τον μπετατζή ακόμη, αρκεί να χτιστεί. Αυτή είναι η ουσία: ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και μόνο. Ο ίδιος το επέλεξε αυτό.

Εξάλλου, αν έλεγες σε κάποιον ότι πας να πάρεις πρωτάθλημα με το μισό μπάτζετ από τους άλλους και να χτίσεις γήπεδο κόστους ογδόντα εκατομμυρίων χωρίς λεφτά, θα φώναζε τους κυρίους με τις άσπρες μπλούζες. Όπως θα φώναζε τους κυρίους με τις άσπρες μπλούζες αν του έλεγες ότι ο Μανόλο της εξάρας θα είχε την ΑΕΚ αήττητη επί είκοσι ματς κι ότι θα κέρδιζες τον Ολυμπιακό με γκολ του Γιακουμάκη.

Θα κάνει ο Δημήτρης Μελισσανιδης αυτά που υποσχέθηκε; Θα μείνει στην ιστορία ως ανώτερος και του Λουκά Μπάρλου ακόμη. Ουαί κι αλίμονο όμως, αν δεν τα καταφέρει. Καμιά δικαιολογία δεν τον ξεπλένει: η οργή των Αεκτζήδων θα ξεχειλίσει. Όλοι ξαφνικά θα θυμηθούν τα αλώνια της Γ΄ Εθνικής, τα καβούρια και τις κολεγιές με το Θωμά. Θα του χτυπάνε ότι έχασαν μια για πάντα, σαν την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα που είχαν όλ’ αυτά τα χρόνια. Τόσα χρόνια, ο Αεκτζής που του… κλέβανε τον ιδρώτα αισθανόταν δαρμένος. Αν χάσει το πρωτάθλημα με τον Θωμά Μητρόπουλο μέσα στο σπίτι του, θα αισθάνεται και κερατάς. Τα τέσσερις χιλιάδες εισιτήρια με τη Λαμία θα είναι άπιαστο όνειρο.

Κυρίως όμως, θα γίνει ο Μελισσανίδης αυτό που προσπάθησε να αποφύγει σε όλη του τη ζωή: να είναι το κορόιδο. Αυτός που βοήθησε (και μάλιστα στο τζάμπα) να στηθεί η νέα χούντα, αυτή που του έφαγε το κύπελο πέρσι και προσπαθεί να του φάει και το πρωτάθλημα φέτος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ