Με 9 εκατ. ευρώ στην τσέπη και 10 ματς σε 38 ημέρες

Με 9 εκατ. ευρώ στην τσέπη και 10 ματς σε 38 ημέρες

Θα κάνει η ΑΕΚ τις μεταγραφές που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στο πιο δύσκολο αγωνιστικό διάστημα της... σύγχρονης ιστορίας της; Θα φροντίσει η διοίκηση να τη διατηρήσει σε πραγματικό επίπεδο ανταγωνισμού με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό; Θα μπουν στην ομάδα τα 9 εκατ, ευρώ της Ευρώπης; Οι ερωτήσεις είναι ήδη στο τραπέζι από το κοινό της.

Δέκα ματς σε 38 ημέρες. Τα… πάντα όλα σε τρεις διοργανώσεις για τη μοναδική ομάδα της Ελλάδας που συνεχίζει στα κύπελλα Ευρώπης. Η ΑΕΚ είναι μέσα σε όλα, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια. Κάνει πρωταθλητισμό, διεκδικεί το νταμπλ, ψάχνει το παραπάνω στο Γιουρόπα Λιγκ. Μια σεζόν που αν μη τι άλλο σχηματίζει μεγάλες προσδοκίες.

Τι θα καταφέρει; Θα φανεί στο χειροκρότημα, όπως βεβαίως και για όλους τους άλλους. Μέχρι τότε όμως καλό θα είναι να πάρει κάποιες σοβαρές αποφάσεις, διότι πλέον οι λεπτομέρειες είναι που θα κάνουν τη διαφορά. Και στην προκειμένη περίπτωση η λεπτομέρεια σχετίζεται με την ανάγκη ενίσχυσης που υπάρχει, αλλά που δεν… αποφασίζεται στο μέγεθος που επιβάλλεται.

Τι λέει το καλεντάρι; Ένα πραγματικό βουνό. Η Ένωση θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό τρεις φορές σε διάστημα 15 ημερών σε Κύπελλο και πρωτάθλημα. Το αποτέλεσμα αυτών των κρίσιμων και δύσκολων αναμετρήσεων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της εντός των συνόρων.

Μετά τον αγώνα με την ΑΕΛ το προσεχές Σάββατο, πηγαίνει την επόμενη Τετάρτη στο Καραϊσκάκη για τον πρώτο αγώνα των προημιτελικών του Κυπέλλου και το μεθεπόμενο Σάββατο υποδέχεται τη Λαμία. Ακολουθεί το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στις 4/2 και στη συνέχεια η ΑΕΚ… εγκαθίσταται στο ΟΑΚΑ. Ρεβάνς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στις 6, 7 ή 8 Φεβρουαρίου ενώ ακολουθούν εντός έδρας αγώνες με Αστέρα Τρίπολης, Ντιναμό Κιέβου και Ξάνθη, πριν έρθει το ταξίδι στο Κίεβο στις 22/2 για τη ρεβάνς των «32» του Γιουρόπα Λιγκ και η εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι στις 26/2.

Δέκα αγώνες σε 38 ημέρες κρίνουν την πορεία της ΑΕΚ σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Ευτυχές για εκείνη πως σε αυτό το κρίσιμο διάστημα έχει αρκετές εντός έδρας υποχρεώσεις, άρα λιγότερη επιβάρυνση από τα ταξίδια. Είναι ερασιτεχνικό όμως να υποθέσεις κάποιος πως δεν θα υπάρξουν απώλειες. Δεν γίνεται να βγει αυτό το πρόγραμμα από την ομάδα του Χιμένεθ, δίχως τους μπελάδες που συνεπάγονται στη διαδικασία προπόνηση-ματς-προπόνηση-ματς. Δίχως τραυματισμούς, δίχως τιμωρίες κλπ.

Είναι απολύτως φυσιολογικό όταν μπεις σε ένα τέτοιο «λούκι» συνεχόμενων αναμετρήσεων να δοκιμάσεις τις αντοχές σου, αλλά ταυτόχρονα να χρειαστείς και το βάθος του ρόστερ σου προκειμένου να αντέξεις. Η ΑΕΚ λοιπόν βάθος δεν έχει. Αντίθετα κάθε παρατηρητής μπορεί να διακρίνει μια σειρά από «χτυπητές» αδυναμίες. Δεν υπάρχει μια δεύτερη λύση στο αριστερό άκρο της άμυνας πίσω από τον Λόπες. Δεν υπάρχει ένας κανονικός εξτρέμ που θα μπορέσει να δώσει στον Χιμένεθ έξτρα επιλογές σε σχηματισμούς κλπ.

Αλλάζουν οι ανάγκες πλέον. Και αυτό είναι κάτι που το ξέρει και ο προπονητής, και βεβαίως η διοίκηση που δεν λέει να σπάσει τον κουμπαρά της. Εδώ όμως δεν μιλάμε για τίποτε λιγότερο από έναν… ανοιχτό διαγωνισμό. Ο Ολυμπιακός έφερε τον Μιραλάς και νέο προπονητή μέσα στον Γενάρη, ενώ μαζί με τις μεταγραφές των Χατζισαφί και Ιγκόρ έχει ήδη ξοδέψει καμιά 10αριά εκατ ευρώ. Ο ΠΑΟΚ πήρε τον Αζεβέδο και είναι αγκαλιά με τον Μολέδο. Η ΑΕΚ έφερε δανεικό τον Μοράν και τσάμπα τον Μασούντ. Παίκτες που ήρθαν απλά και μόνο για να καλύψουν τα κενά που προέκυψαν από τους τραυματισμούς του Γιόχανσον και του Μάνταλου.

Ακριβώς 9 εκατ ευρώ έχει βάλει στα ταμεία της η ομάδα του Δημήτρη Μελισσανίδη φέτος, μέσω της ευρωπαϊκής της διαδρομής. Πολύ μεγάλο ποσό για τα δικά της δεδομένα. Για μια ομάδα με ετήσιο μπάτζετ 11-12 εκατ ευρώ. Τα πήρε ήδη πίσω σχεδόν όλα. Και ίσως και κάτι παραπάνω  αν αναλογιστεί κανείς και τα έσοδα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Λίγκα, από τα εισιτήρια, από τα διαρκείας, τους χορηγούς κλπ. Είναι από εκεινες τις σεζόν που ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να βάλει ούτε ευρώ, και αυτό είναι πολύ καλό νέο για κάθε κλαμπ που θέλει να στέκεται στα πόδια του δίχως να εξαρτάται από το πορτοφόλι του αφεντικού του. Αν δεν κάνεις όμως τώρα μια κίνηση, τώρα που είσαι μέσα σε όλα, πότε θα την κάνεις;

Η ΑΕΚ είχε αποφασίσει να πάρει τον Ερνάνι δανεικό από την Πόρτο. Όταν όμως άκουσε τους Πορτογάλους να ζητούν 350.000 ευρώ για ενοίκιο έφυγε… τρέχοντας. Ο δανεισμός του Μολέδο από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ θα στοιχίσει στους Θεσσαλονικείς κοντά στα δύο εκατ. ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που θα πάνε στους Πράσινους, το συμβόλαιο του παίκτη, την εφορία κλπ.

Ο δανεισμός του Μιραλάς για έξι μήνες κοστίζει κοντά 3 εκατ ευρώ, ενώ το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός σκοπεύει να δώσει άλλα 5-6 εκατ ευρώ για να τον αποκτήσει. Αν η ΑΕΚ δεν είχε δεν θα το συζητούσε κανείς. Από τη στιγμή που έχει όμως, προχωρά σε μια επιλογή με μπόλικο ρίσκο. Πόσο μάλλον αν επιβεβαιωθούν και άλλα πράγματα που εξελίσσονται αυτόν τον καιρό. Η ιστορία Βράνιες-Άντερλεχτ για παράδειγμα. Όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά συγκεντρώνει και σοβαρές πιθανότητες για χάπι-εντ.

Οι επιτυχίες ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων και δημιουργούν ανάγκες. Η ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια ποντάρει στο ποδοσφαιρικό της σχέδιο, δείχνει υπομονή και σε καμία περίπτωση δεν σκέφτεται οικονομικές υπερβάσεις. Τώρα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Ήδη ο κόσμος της πιέζει. Μια βόλτα στο διαδίκτυο, μια ανάγνωση των σχολίων στα οπαδικά σάιτ και όχι μόνο δίνει τον παλμό με τον καλύτερο τρόπο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης πρέπει να κάνει αυτό που κάνουν και οι άλλοι. Αν στο τέλος δικαιωθεί, προφανώς δεν υπάρχει συζήτηση. Αν όχι όμως σε μια χρονιά που η διαιτησία είναι «αλφάδι» για την ομάδα του, και ο ανταγωνισμός τεράστιος, αν δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενίσχυσης θα αναλάβει την ευθύνη μιας πιθανής αποτυχίας.

Εδώ δεν έχει πια «ναι, μεν αλλά». Έχει όποιος ξέρει από χορούς… χορεύει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ